Geçmişin yazılı belgeler ile araştırılması ve yarınlara doğru bir şekilde aktarılmasını sağlayan bilim dalı olarak bilinir. Bu bilim dalında görev alan kişiler ise tarihçi olarak bilinir. Geçmiş olayları incelemek, analiz yapmak ve bunun sonucunda neden sonuç ilişkisi ile objektif olarak belirlemek için anlatımı akademik disiplin içinde sunan bilimdir. Zaman içinde ortaya çıkan değişimin incelenerek toplumsal yönden tüm yönlerini ele alır. Tarihin parçalarını siyasi, ekonomik ve bilimsel yönden irdeler. Profesyonel tarihçiler tarafından uzmanlaşma yolu ile belirli dönem ve belirli bir yaklaşım tarzı söz konusudur.
Başlıklar
Tarihçi Nedir? Ne İş Yapar?
Geçmişte gerçekleşen tüm olayların objektif belgelere dayanak araştıran ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan kişilere tarihçi denir. Çağdaş dünyayı tarihsel süzgeçten geçirerek belgelerin ışığında değerlendiren tarihçiler geçmişte yaşanmış olayları gün yüzüne çıkarak herkes tarafından öğrenilmesini sağlar. Tarih ülkelerin geçmişten günümüze uzanan toplumsal olayları gün yüzüne çıkarır.
Tarihçi Maaşları
Kamu kesimi veya özel kesimde görev almalarına göre tarihçi maaşları farklılık gösterebilir. Kamuda görev alan tarihçiler öğretmenlerin almış oldukları maaş tutarına yakın bir tutarda kazanç elde ederler. Son güncellemelere göre tarihçi maaşı 4.300 TL den başlar. Özel sektörde görev almaları halinde deneyimleri ve kıdemleri göz önünde bulundurulduğunda asgari ücret olarak en düşük ücreti almaların yanında belli bir kıdeme ulaştıklarında ise 6.000 TL ye yakın kazanç elde edebilirler.
Tarihçi Taban Puanları
Koç Üniversitesi Tarih İngilizce Burslu 482
Boğaziçi Üniversitesi Tarih İngilizce 469
TOBB Tarih İngilizce 466
Yeditepe Üniversitesi Tarih İngilizce Burslu 458
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Tarih Burslu 442
Ankara Üniversitesi Tarih 392
Koç Üniversitesi Tarih 388
Ünlü Türk Tarihçiler
Ünlü Türk tarihçiler şunlardır;
✓ Nuri Adıyeke.
✓ Abdülhak Adnan Adıvar.
✓ Adnan Giz.
✓ Afet İnan.
✓ Erhan Afyoncu.
Tarihçi Nasıl Olunur?
Farklı kişiliklere sahip olan tarihçiler araştırmacı kişiliği ile ön plana çıkarlar. İç gözlemci ve meraklı oluşları onları entelektüel bir konuma getirir. Metotlu olmanın yanı sıra meraklı oluşları, analitik ve mantıklı düşünmeleri, bunun yanı sıra sanatsal yönleri açık ifade tarzları tarihçilerin bir başka özelliklerindendir. Tarihçi olmak isteyenler tarih bölümünden mezun olmaları gerekir. Kariyerleri konusunda çeşitli alternatiflere sahiptirler. Mezunlar genelde şu görevlerde bulunabilirler;
✓ Araştırma Görevlisi olarak
✓ Okutman olarak
✓ Öğretim Görevlisi ve Uzman olarak görev alabilirler.
Bunun yanı sıra, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü kurumlarında, Türk Tarih Kurumunda, Atatürk Araştırma Merkezlerinde, Türk Tarih Kurumuna ait yerlerde, Müzelerde, Tarih Araştırma Merkezlerinde görev alabilirler. Kendilerini sunulan bu imkanlarının yanında pedagoji formasyon almaları halinde Milli Eğitim Bakanlığı’na ait kurumlarda da tarih öğretmeni olarak görev yapabilirler. Kamu kurumlarına atanmaları için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek yeterli puanı almaları gerekir.
Tarihçiler ne söylerse söylesin,
Tarih ikiye ayrılır…
Ç.Ö _____Ç.S
İzahı 😊
Çaydan öncee
Çaydan sonraa…
Bilgilendirme için teşekkürler
tarih öğretmeniyim aldıgımız ücret çok az