Hukuk fakültesini bitirenler avukatlık mesleğine başlamadan stajyer olarak çalışmak durumunda kalıyorlar. Böylece işi öğrenmek, dosya takibi yapmak ve tecrübeli bir avukatın yanında yetişerek mesleğin püf noktalarını anlamaya çalışıyorlar. Avukatlık mesleğine devam edecek olan hukuk fakültesi mezunları stajyer avukat ne kadar kazanır sorusunu hem birbirlerine hem de bu konuda bilgi sahibi olanlara sormadan edemiyorlar. Avukatlık mesleğinin başlangıcı kabul edilen stajyer avukatlık kazanç bakımından oldukça sıkıntılı. Çünkü henüz tam avukatlık mesleğine başlamamış ve staj gören bir öğrenci konumunda görülen stajyer avukatlar için stajyer avukat ne kadar kazanır sorusunun anlamı daha bir önem kazanıyor.
Başlıklar
Stajyer Avukat Nedir? Ne İş Yapar?
Eşit ağırlık puanıyla öğrenci alan hukuk fakültesi mezunları bir sene stajyer avukatlık yaparak mesleğe hazırlanıyorlar. İster bir firmanın çatısı altında isterse de tecrübeli bir avukatın ofisinde staj yaparak mesleğin inceliklerini öğreniyorlar. Stajyerlik süresince, dosyaların takibi, müvekkillerin istekleri ve çalıştığı ofisin getir götür işleriyle muhatap oluyorlar. Ancak bu süre dolduktan sonra ister stajyer avukat olarak çalıştıkları yerde devam ediyorlar isterse de kendi ofislerini açmak için ayrılıyorlar.
Günümüzde stajyer avukatlık hala öğrencilik gibi görüldüğü için getirisi çok fazla olmuyor. Ayrıca staj yapılan yerin birçok ayak işleri stajyer avukatlara yaptırılıyor. Bu yüzden avukatlık mesleğinin en sıkıntılı yılı stajyer avukatlık diyebiliriz. Mezuniyet sonrası stajını yapan stajyer avukat maaşı 1500 TL ile 3 bin TL arasında oluyor. Genelde asgari ücret üzerinden ücretlendirmeler de yapılıyor.
Stajyer Avukat Nasıl Olunur?
Stajyer avukat olmak için dört yıllık hukuk fakültelerinden mezun olmak gerekiyor. Mezuniyetten sonra bulundukları şehirdeki baroya başvurarak stajyer avukat olmak istediklerini belirterek başvuruyu tamamlamaları gerekiyor. Bir sene olarak planlanan stajın ilk altı ayı adliyelerde diğer altı ayı ise bir avukatın yanında geçiriliyor.
Staj yapılacak avukatın en az beş yıllık mesleki deneyime sahip olması gerekiyor. Bu süreden sonra avukatlık belgesi alınarak stajyerlikten avukatlığa geçiş yapılıyor.
Stajyer Avukat Yetki Belgesi Talebi Nasıl Yapılır?
Hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra yaşanılan şehirdeki baroya stajyer avukatlık için başvuruda bulunulur. Bu başvuru dilekçeyle yapılır. Dilekçe işleme alındıktan sonra avukat adayına bildirim yapılır ve stajyerliğe başlanabilir. Bununla birlikte tecrübeli bir avukattan bilgi ve yönlendirme alınarak da başvuru yapılabilir.
Dilekçe ile yapılan başvurulara genelde bir hafta içinde dönüş yapılıyor. Stajyer avukat yetki belgesi olmadan stajyerlik yapamayan avukatlar dolayısıyla de mesleğe başlamamış sayılıyorlar. Bu yüzden yetki belgesi talebini mezun olduktan hemen sonra yapmak hem vakit açısından hem de meleğe bir an önce ısınmak ve mesleği öğrenmek açısından önem arz ediyor. Barolar bu hususta avukat adaylarına kolaylık sağlayabiliyorlar.
Stajyer avukat maaşı ile kalınacak yer ararken
stajyer avukat sigortalı işte çalışabilecek…
memurluk avukatlık stajına engel olmaktan çıkacak……
ben: artık iş ilanlarına başvurmicam,yok olmuyor ben işsiz ölücem.
o sırada bne:
iş yeri hekimliği ilanı->apply
m…
konuşanlarda ki stajyer avukat insan mı ?
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Stajyer avukat ve hukuk öğrencileri herhangi bir gizlilik kararı bulunmamasına rağmen salona izleyici olarak alınmı…