Beş duyu organından biri olan işitme organında sorunlar ortaya çıktığında başvurulacak kişi Odyometrist olarak bilinir. Her yaştaki bireyin işitme sorunlarını tespit etme, bu sorunları giderme konusunda özel ekipmanlar ile çalışan gerek duyduğu zamanlarda hastaya konuşma tedavisi uygulayan kişidir. İşitme duygusu ile ilgilenen odyometrist ne kadar kazanır? Sorusu bu mesleği seçmek tercih edecek adaylar için merak edilen konudur. Odyometrist maaşı 5.000 TL civarındadır.
Başlıklar
Odyometri Nedir? Ne İş Yapar?
Kişilerin işitme fonksiyonlarında meydana gelen sorunları tespit, bu sorunların giderilmesi için çözüm önerileri sunan donanımlı ve eğitimli kişidir. Duyma organında meydana gelen sorunları detaylı bir şekilde inceleyerek testler uygulayarak çözüm yollarını araştırır. Kişinin tedavi sürecinde yapması gerekenler hakkında yardımcı olur. Odyometrist aylık kazancı çalışılan yerin konumuna göre değişir.
Odyometri Taban Puanları
Yeni yıla göre Odyometri bölümü Taban Puanları sıralaması;
- BAHCEŞEHİR Odyometri 344
- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Odyometri 331
- ACIBADEM Odyometri 328
- ANKARA MEDİPOL Odyometri 321
- BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ Odyometri 313
- DOKUZEYLÜL Odyometri 307
- ONDOKUZ MAYIS Odyometri 304,26
- İSTANBUL MEDİPOL Odyometri 304,09
- ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Odyometri 300
- SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Odyometri 298
Odyolog İle Odyometrist Arasındaki Farklar
Odyolog ile odyometrist kelimeleri kişiler arasında sürekli olarak karıştırılır. Odyometrist olarak tabir edilen kişiler liseden mezun olunduktan sonra 2 yıllık ön lisans eğitimi alan kulak burun boğaz teknisyeni olarak kabul edilir. Hekimin hastasına koymuş olduğu testler ile ilgili işlemleri gerçekleştirir. Odyolog ise 4 yıllık lisans eğitimi alan kişiler için söylenen bir terimdir. Alanında uzman kişi olarak bilinir. Görev ve yetki konusunda odyometristken daha üstündür. Odyometri kulak burun boğaz tedavisinde teknik destek sağlar.
Odyometrist Nasıl Olunur?
Bu mesleği tercih edecek kişiler sağlık bilimleri ile ilgili yüksekokul veya üniversitelerin sağlık eğitimi ile ilgili fakültelerinden mezun olmaları gerekir. 4 yıllık lisans eğitimi sonucunda eğitimini başarı ile bitiren kişilere diploma verilir. Elde edilen belge ile bu alanla ilgili yerlerde çalışma imkânı bulur. Ayrıcı 2 yıl yüksek lisans yapma imkânları da bulunmaktadır.
Odyometrist olmak için Tıp Fakültesi, fizik, psikoloji, fizik tedavi vb gibi bölümlerden mezun olunduktan sonra bölüm ile ilgili tezli yüksek lisan yapan kişi uzman olabilir.
Bu bölümü tercih edecek kişilerin sahip olması gerekin bir takım özellikler şunlardır;
- Heyecanlı ve stresli hastalarla motivasyon sağlama becerisi
- İletişim kabiliyeti
- Teknik beceri kabiliyeti
- Ekip çalışmasına yatkın
- Her zaman gelişmeye ve öğrenmeye açık
- Gelişmiş gözlem becerisi
- Sabırlı ve dikkat seviyesi yüksek olmalıdır,