Dış mimar halk arasında çok kullanılan bir terim olmakla birlikte aslında dış mimar diye bir kavram yoktur. Öyle ki; mimarım denildiğinde ilk sorulan soru iç mimar mısın yoksa dış mimar mısın sorusu olmaktadır. Hâlbuki dış mimarlık diye bir meslek grubu bulunmamaktadır. Mimarlık bir meslektir ve yıllar içinde iç mimarlık ayrı bir bölüm halini almıştır. Mimarlık ve iç mimarlık vardır. Mimarlık bölümü mezunu olanlar iç mimarlık meslek alanına giren bütün işleri yapma yetkisine sahiptirler. Peki, dış mimar ne kadar kazanır? Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü kamuda ya da özelde çalışılmasına ya da çalışılan ile göre değişkenlik göstermektedir. Dış mimar ne kadar kazanır? Sorusuna net bir yanıt vermek gerekirse asgari ücret ile 30 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir. Dış mimar maaşları kamuda ise 3500 TL ile 4500 TL arasındadır.
Başlıklar
Dış Mimar Nedir?
Mekân, bina, yerleşim yeri ve çevre tasarımı yapan kişilere mimar denilmektedir. Dış mimarlar bütün tasarım işlerini yapmaya yetkilidirler. İçinde yaşadığımız alanların hepsi mimarlar tarafından tasarlanmıştır. Dış mimar aylık kazancı ise birçok etmene bağlı olarak değişmekle birlikte ayda 30 bin TL kazanan mimar dahi bulunmaktadır. Bu durum tamamen kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ve hangi ülkede, şehirde veya şirkette çalıştığınızla doğru orantılıdır.
Dış Mimar Ne İş Yapar?
Dış mimar bütün tasarım işlerini yapmakla yetkilidir. Dış mimar okulların, alışveriş merkezlerin, evlerin, binaların ve bütün mekânların tasarımını yapmakla yetkilidir. Dış mimarın yaptığı işler mimarlık alanına giren bütün işleri kapsamaktadır.
Dış Mimar Taban Puanları
Mimarlık bölümünü okumak için üniversite sınavında mimarlık bölümüne yerleşmeniz gerekmektedir. Mimarlık bölümü sayısal bölümden almakta olup, TYT puanınızın yüzde 40’ı AYT puanınızın yüzde 60’ı alınarak yerleştirme puanınız hesaplanmaktadır. Mimarlık bölümünde okuduğunuz okul büyük önem taşımaktadır. Çünkü devlette fazla alım olmadığından özel sektörde şansınız bulunmaktadır. Özel sektörde iş başvurusu yaptığınızda ilk bakılacak faktör okulunuz olmaktadır. Ne kadar iyi bir okuldan mezunsanız iş bulma şansınız o kadar yüksek olacaktır. Yani puanınız ne kadar yüksekse o kadar iyi bir üniversiteye yerleşecek ve sonucunda meslek sahibi olmanız kolaylaşacaktır.
Mimarlık bölümünde en yüksek puanla alan üniversitenin yerleştirme taban puanı 494’tür. Onu 474, 459 ve 454 taban puanlarıyla yine alanında oldukça başarılı üniversiteler takip etmektedir. En düşük puanla alım yapan devlet üniversitesi ise sayısal bölümden 286 taban puan ile alım yapmaktadır. En yüksek alım yapan üniversite ile en düşük puanla alım yapan üniversite arasında yaklaşık 200 puan fark olduğu görünmektedir. İşte bu fark; sizin işe alımınızı etkileyecek olan en temel etmendir.
Dış Mimar Nasıl Olunur?
Dış mimar olmak için üniversitelerin mimarlık lisans programından mezun olmanız gerekmektedir. Üniversiteyi başarıyla tamamladıktan ve diplomayı aldıktan sonra artık dış mimar olarak göreve başlayabilirsiniz.
Bak şimdi gerizekalı dış mimar diye bir şey yok sen beni delirtmek mi istiyorsun
3~ Avukat 123, serbest meslek sahibi 100, mimar ve mühendis 64, doktor ve diş hekimi 46, iş insanı 45, akademis…
Mimar olacam dedikten sonra “iç mi, dış mı?” diye soranlara şimdiden sinir olmaya başladım kesin mimar olacam mimar…
Bugün bana iç mimar mısın dış mimar mı diye soruldu…
Bilgilendirme için teşekkürler
Diş mimar olma ihtimali
Bilgilendirme için teşekkürler