Kişilerin duygu ve düşünlerinde ortaya çıkan farklılıkları analiz yaparak içinde bulunduğu durum ile bağlantılı gözlem ve deney çalışmalarında görev alırlar. Birçok kişinin merak ettiği ve istediği meslekler arasında yer alır. Birçok kişi tarafından kavram bilinmekte fakat mesleğin işleyişi ve yerine getirilmesi gereken görevler hakkında detaylı bir bilgiye sahip olan kişi sayısı oldukça düşüktür. Vatandaşlar tarafından psikolog ve psikiyatrist karıştırılan kavramların başında gelir. Fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlar psikolog olarak görev alır. Tıp fakültelerinde 6 yıl boyunca eğitim alan kişiler mezun olduklarında Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS sonrasında psikiyatrist ünvanı almaya hak kazanırlar. Psikiyatrist maaşları oldukça fazla tutardadır. Devlet hastanelerinde görev almaların yanında özel hastanelerde de görev alma imkânına sahiptirler.
Başlıklar
Çocuk Psikiyatrisi Görevleri
Çocuklarda ortaya çıkan ruhsal tabanlı rahatsızların tedavi uygulamalarında ön plana çıkarlar. Çocuk psikiyatrisi Psikolojik rahatsızlığı olan çocuklara gerekli görülen tedavi yöntemleri uygular. Çocuklarda ortaya çıkabilecek ruhsal bozukluklar öncesinde koruma amaçlı önlemler alarak bunlara uygun yöntemler geliştirir. Ruhsal yönden her hangi bir sıkıntısı olmayan çocuklar için danışmanlık hizmeti verir. Çocukların tedavi süreçlerinde ekip çalışması ile sorunların çözümüne yardımcı olur.
Çocuk Psikiyatrisi Maaşları
Son dönemde çocuk psikiyatri doktorlarına Ocak’ta %4 oranında ve Temmuz ayı’da ise %4 oranında zam yapılması ile birlikte rakamlar güncellenmiştir. Bu artışların yanı sıra devletin doktorlara sosyal durumlarına göre değişen tutarlarda ödemeler de dâhil edildiğinde oldukça uygun maaş aldıkları görülür. Çocuk psikoloğu maaşları en düşük tutar olarak 7.600 TL den başlar.
Çocuk Psikiyatrisi Taban Puanları
Üniversite Taban Puan
Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi 71,51
İstanbul Tıp Fakültesi 70,72
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 70,64
Sıtkı Kocaman Üniversitesi 70,52
Ankara Tıp Fakültesi 69,96
Malatya İnönü Üniversitesi 69,09
Mersin Üniversitesi 68,68
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 68,06
Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 67,93
Çocuk Psikoloğu Nasıl Olunur?
Yapılan araştırmalar sonucu tıp okumak isteyen kişilerin üniversitelerin 6 yıl olarak verdiği tıp eğitimini tamamlamaları gerekir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra çocuk psikoloğu olmak için Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ne girmek ve başarılı olmak şarttır. 4 yıl süren uzmanlık eğitimin sonunda bu mesleğe adım atabilirler. Bu meslekte görev yapabilmek için bazı özelliklere sahip olmak gerekir;
✓ İletişim becerilerine sahip olma
✓ Empati kurma ve tarafsız yaklaşım sergileme
✓ Problem çözme becerisine sahip olma
✓ Nazik davranışların yanında güvenilir olma
✓ Mesleki gelişmelere açık olma
✓ Analitik ve bilimsel düşünme becerisi
✓ Dikkatli ve sabırlı tutum
✓ Stresli ve zor durumlar karşısında sakın kalabilme
Bu özelliklere sahip olan kişiler görevlerini yerini getirirken zorluk yaşamadıklarından dolayı verimli olurlar. Mesleğin gerektirdiği özelliklere sahip kişiler ilerleyen zamanlarda alanlarında kariyer yaparak üst sıralara çıkabilirler.
Bilgilendirme için teşekkürler
Çocuk psikiyatrisi nazi bilimidir
Bilgilendirme için teşekkürler
bende çocuk psikiyatrisi olucam