Günümüze gelinceye kadar çevreye verilen zararlar gün geçtikçe artmaktadır. Nüfusun hızla artması, tarım alanlarının azalması ve sanayileşme çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu noktada çevre sağlığı ile ilgili teknisyenlere önem verilmektedir. Çevre ile ilgili problemleri tanımlama, değerleme yapma ve düzeltme ile ilgili tüm işlemlerde görev alan kişiye denir. Toprak, atık ve hayvansal örnekleri toplama numuneler alma, bunları belgelendirme gibi işleri yürütür. Mevzuata uygun olarak kontrol ederek yerel yönetimler, hastaneler ve özel laboratuarlar ile iş birliği yapar.
Başlıklar
Çevre Sağlığı Taban Puanları
Yeni yıla göre taban oluşturan çevre sağlığı taban puanları ile başarı sıralamaları ÖSY ve YÖK tarafından ilan edilen puanlar sayısal puan türünden hesaplanmıştır. Üniversitelerin çevre sağlığı taban puanı şu şekilde gerçekleşmiştir;
Üsküdar Üniversitesi Çevre Sağlığı 330,205
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Çevre Sağlığı 309,321
Bitlis Eren Üniversitesi Çevre Sağlığı 303,045
Bingöl Üniversitesi Çevre Sağlığı 301,339
Sinop Üniversitesi Çevre Sağlığı 294,823
Iğdır Üniversitesi Çevre Sağlığı 291,923
Çankırı Üniversitesi Çevre Sağlığı 284,781
Hakkâri Üniversitesi Çevre Sağlığı 283,732
Çevre Sağlığı Bölümü Dersleri
Çevre sağlığı bölümünü okumak isteyen öğrenciler çevre sağlığını ilgilendiren temel derslerden biyoloji, çevrebilim ve klimatoloji gibi dersleri, bunun yanı sıra doğal olarak ortaya çıkan sorunlar ile insan kaynaklı çevre ile ilgili sorunların ortaya çıkma süreçlerini inceleyen ve sorunlara çözüm üreten eğitim ile ilgili dersler bulunur. Bu alanda eğitim alan öğrencilere temel derslerin yanı sıra doğa ve çevre ile ilgili kavramların ve tanımların eğitimi verilir. Çevre sorunlara ile ilgili olarak kısa ve uzun vadede ortaya çıkan etkilerin boyutları, katı atıklar, hava kirliliği gibi önemli konularda detaylı olarak işlenir. Ortaya çıkan mevcut sorunlara farklı bakış açıları ile çözüm üretmeyi amaçlar. Çalışma hayatlarına ışık tutması için uluslar arası boyutlarda çevre konuları ile ilgili mevzuat hakkında bilgiler verilir.
Çevre Sağlığı Maaşları
Çevre sağlığı bölümün bitirdikten sonra görev alan kişiler Sağlık Bakanlığı birimlerinde görev alabilirler. Çalışılacak ile ve birime göre maaşlarda farklılıklar olabilir. Çevre sağlığı maaşları brüt olarak son düzenlemelere göre 5.800 TL ile 6.000 TL arasında değişmektedir. Net olarak elde edilen maaş ise 4.600 TL ile 4.850 TL civarındadır. Döner sermaye gibi ödemeler, çalışmayan eş, çocuk sayısı maaş miktarını etkiler.
Çevre Temizliği Ve Denetimi Bölümü Maaşları
Bakanlıkların değişik birimlerinde, belediyelerde ve diğer kurumlarda çalışan çevre temizliği ve denetim bölümü ile ilgili görev yapan kişiler ilk 10 yıllık süre için 20 gün, sonraki yıllar için 30 günlük yıllık izin kullanma hakkına sahiptir. Düşük ücretler ile özelde iş bulma imkânı mevcuttur. Kamu kurumlarında görev yapan çevre temizliği ve denetim teknikeri maaşı 5.000 TL civarındadır. Kıdem ve buna benzer kriterler maaşın yüksek olmasında etkisi bulunur. Özel sektörde görev alanlar asgari ücret üzerinden maaş alır.
Bilgilendirme için teşekkürler
çevre sağlığı teknikerliği 600 kadro istiyoruz
bilgilendirme için sağolun