En gözde mesleklerden olan çevre mühendisinin birçok alanı bulunmaktadır. Çevre mühendisliği de bu alanlardan yalnızca bir tanesidir. Peki, çevre mühendisi ne kadar kazanır? Çevre mühendisi kazancı kamuda yahut özel sektörde çalışılmasına, kıdeme göre değişkenlik göstermektedir. Çevre mühendisi ne kadar kazanır? Sorusuna net bir cevap vermek gerekirse özel sektörde dahil olmak üzere en az asgari ücret almaktadır. Çevre mühendisi maaşı ise büyük şehirlerde, büyük firmalarda ve kıdem durumuna göre 12.000 TL’ye kadar ulaşmaktadır.
Başlıklar
Çevre Mühendisi Ne İş Yapar?
Çevre mühendisi doğal kaynakların iyi bir şekilde kullanılması, yapılan üretim ve faaliyetlerin öncelikle insana ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yürütülmesi aşamasında planlamayı yapmaktadır. Çevre mühendisi aylık kazancı ise asgari ücret ile başlayıp, 12.000 TL’ye kadar ulaşmaktadır. Özel sektörde çalışan bir çevre mühendisi asgari ücret alabileceği gibi 12.000 TL’ye kadar da maaş alabilir. Ancak kamuda çalışan bir çevre mühendisi 3500 TL ile 4700 TL arasında bir maaş almaktadır. Peki, çevre mühendisi ne iş yapar? İşte, çevre mühendisi görevleri;
- Çevre raporlarını ve planlarını hazırlayarak sunum yapmak,
- Çevre mühendisi öncelikle çevre problemlerini çözmekle yükümlüdür. Bu nedenle mühendislerle, mimarlarla ve çevre bilimcileriyle iş birliği ile yapmak,
- Çevreyi korumak ana amaç olduğundan doğal kaynakların kirlenmemesi ve zarar görmemesi için çalışmalar yapmak,
- Analiz yapmak için farklı çevre alanlarından numune alarak analizlerini yapmak,
Çevre mühendisliğinde kıdem kazanır ve işinizde başarılı olursanız ayda 50.000 TL’ye kadar maaş almanız da mümkündür. Ayrıca proje mühendisliği de yapılabilir. Proje mühendisleri ise ayda 10.000 TL’ye kadar maaş almaktadır.
Çevre mühendisi çalışabileceği sektörler arasında danışmanlık firmaları, belediye, kalite kontrol merkezleri, su arıtma tesisleri, fabrikalar, inşaat firmaları ve ilgili bakanlıklar sayılabilir.
Çevre Mühendisi Taban Puanları
Mühendislik fakültelerini iyi üniversitelerde okumak önem arz etmektedir. Çünkü okuduğunuz okul ile meslek sahibi olmanız doğru orantılıdır diyebiliriz. Kamuda mühendis alımı çok fazla olmadığından, mezun olan birçok mühendis özelde şansını aramaktadır. Bu nedenle rakiplerinizden ayrılabilmeniz için iyi bir okul mezunu olmanız şarttır. Üniversite tercihlerinizde sayısal bölümden çevre mühendisliği tercihi yapmalısınız. Çevre mühendisliği en yüksek puan ile ODTÜ almakta olup, taban puanı 447’dir. Çevre mühendisliği en düşük yerleşme puanı ise 283’tür. Bu nedenle sayısal alandan 283’ten yukarıda bir puan aldığınızda çevre mühendisliğine yerleşeceksiniz. Ancak ne kadar yüksek puan alırsanız, eğitimi o kadar iyi bir üniversiteye yerleşmiş olursunuz.
Çevre Mühendisi Nasıl Olunur?
Çevre mühendisi olmak için üniversitelerin lisans programından çevre mühendisliği bölümünü bitirmeniz gerekmektedir. Çevre mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra ise anında iş sahibi olamayabilirsiniz. Donanım kazanmanız çok önemlidir. Bu nedenle öncelikle dil öğrenmeniz size fayda sağlayacaktır. İngilizceyi ana diliniz gibi öğrenip, en az bir dil daha bilirseniz iş bulmanız çok kolay olacaktır.
_erdem _imamoglu Yok ben onlarca konuşmadım ama Çevre Mühendisi olarak sana KANAL İSTANBUL için eleşti…
Bence Istanbul’a en çok eskiyi yıkıp yerine bizim kültürümüzde bulunmayan (ucuz kıt muteahhit akıllı) y…
_Ongun Abi sizin hiç mi çevre mühendisi, ekoloji uzmanı, ekosistemden anlayan, sürdürebilirlik nedir bilen adam…
Çevre mühendisleri olarak ana bakanlığımız atamamız olmuyor
sizin Bakanlığınız çevre mühendisi…
neden çevre mühendisi istihdamı yapmıyor?
5yılda 47çevre mühendisi istihdamı çevre sorunlar…
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler