Toplumsal olaylarda görev yapan çevik kuvvet miting, eylem, konser gibi toplumsal hareketlerde düzeni sağlamada aktif rol oynar. Devlet büyüklerinin proğramlarında, kullanmış oldukları güzergâhlarda önlem amaçlı birçok görevleri bulunur. Göreve polis olarak Emniyet Teşkilatında başlayanlar çevik kuvvet birimlerinde öncelikle görev yapar. İlk görev yerinin çevik kuvvet olmasının yegâne nedeni genç ve dinamik olmalarıdır. Polis memurlarının genç olması yaşanabilecek toplumsal olaylarda hızlı müdahalede bulunmalarıdır. Böylece toplumsal olaylarda ortaya çıkan farklı boyutlardaki olayların neticesinde meslek ile ilgili detayları öğrenme imkânına sahip olur.
Başlıklar
Çevik Kuvvet Nedir? Ne İş Yapar?
Yasaların ve mevzuatın belirlemiş olduğu sınırlar içinde, ortaya çıkan her türlü toplu hareketlerde, güvenlik ile ilgili olumsuz hallerin yaşandığı yer ve zamanlarda güvenlik önlemi alma, gerektiğinde müdahale etme ve yakalama ile ilgili işlemleri gerçekleştiren kişiye denir. Çevik kuvvet polisi genel çalışma prensipleri içerisinde gerekli araç ve ekipmanları kullanmak kaydı ile şu görevleri yerine getirir;
✓ Araç gereç ve ekipmanları göreve hazırlamak
✓ Doğal afetlerde sivil savunmanın gerektirdiği önlemleri alma
✓ Şüpheli durumda olan şahsıları ve araçları arama
✓ Yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara yardım etme
✓ Suçüstü ortaya çıkan olaylara müdahale etme
✓ Motorlu devriye hizmetini yerine getirme
✓ Arama yapma
✓ Toplumsal olaylarda müdahale etme
✓ Büro hizmetlerini yürütme
✓ Sportif faaliyetlere katılma
✓ Atış eğitimlerine katılma görev ve işlemleri yerine getirme
Çevik Kuvvet Maaşları
Çevik kuvvette görev alan polisler genelde mesleğe yeni atanan polislerden oluştuğundan dolayı elde ettikleri kazançlar 8/1 derece ve kademeden işlem görür. Görev alan polislerin ilk kariyer yılları genellikle çevik kuvvet biriminde geçer. Bu kapsamda göreve yeni başlayan çevik kuvvet polis maaşı yeni başlayan 8/1 derece ve kademede olan polisler ile aynı sayılır. Son verilere göre elde edilen kazanç 5.900 TL olarak belirlenmiştir.
Çevik Kuvvet Çalışma Saatleri
Anayasada belirtilmiş olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre polis memurları aylık bazda toplam 160 saat haftalık olarak da 40 saat olması gerekir. İstanbul, Bursa, Ankara, Diyarbakır, İzmir gibi metropol şehirlerde çalışan çevik kuvvet polisi bu saatlerin üzerine çıkarak haftada 70 saat ve ayda 280 saate yakın mesai yaparlar. Çevik kuvvet çalışma saatleri normal meslektaşlarına nazaran 2 katı fazla mesaileri bulunur.
Çevik Kuvvet Nasıl Olunur?
Çevik kuvvet olmak isteyen kişiler öncelikle Polis Meslek Yüksek Okullarından veya Polis Meslek Eğitim Merkezleri olarak isimlendirilen eğitim kurumlarını kazanmaları gerekir. Lise mezunu olan kişilerin Polis Meslek Yüksek Okuluna başvurmaları gerekir. Polis Meslek Eğitim Merkezlerine başvurabilmek için 4 yıllık eğitim veren fakültelerden mezun olmaları ön şarttır. Her iki yerden mezun olan polis adayları çevik kuvvet birimlerinde görev alabilirler.
çevik kuvvet maaşı ne kadar
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler