Asteğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde subay rütbelerinin en alt kademesinde yer almaktadır. Bu nedenle ordu içerisinde, maaşı en düşük olan subay rütbesi asteğmen olarak bilinmektedir. Asteğmenler, aynı zamanda yedek subay olarak da isimlendirilmektedir. Vatani görevini yapacak olan kişilerin en merak ettiği konuların başında, asteğmenler ne kadar kazanır, sorusu gelmektedir. 4 yıllık üniversite mezunu ve gerekli prosedürlere uygun olan kişiler, askerlik görevini asteğmen olarak yapabilmektedir. Görev süresi boyunca TSK’dan maaş alan asteğmenlerin aldıkları ortalama maaş 2020 yılı itibariyle 6 bin 40 TL’dir. Asteğmen maaşları, hizmet yapılan bölgeye ve göreve göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle “asteğmenler ne kadar kazanır” sorusu için en düşük alınan maaş 5 bin 70 TL bandındayken, en yüksek alınan maaş ise 6 bin 40 TL olarak bilinmektedir.
Asteğmen TSK’da; Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarında görev yapan subaylardır. Ayrıca asteğmenler, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak Jandarma Genel Komutanlığında da görev yapmaktadırlar. Askeriyede subaylar arasındaki emir komuta zincirinin ilk basamağını asteğmen rütbesi oluşturmaktadır. Asteğmen rütbesinde ast üst ilişkilerine bakılacak olursa , teğmenden sonra, kıdemli başçavuştan önce yer aldıkları görülmektedir.
4 yıllık lisans düzeyinde eğitime sahip olan erkek vatandaşlar, askeri görevlerini birtakım şartların sağlanması halinde asteğmen olarak yapmaktadır. Askerliğini asteğmen olarak yapan kişiler, takım komutanı, batarya veya adestim subayı olarak görev yapmaktadır. Asteğmenlerin görevleri, kişilerin akademik kariyerine ve teknik bilgilerine göre değişiklik göstermektedir. Bu uygulamanın nedeni, kişilerin görev yapacakları zaman zarfında en faydalı olacakları alanda hizmet vermelerinin sağlanmasıdır.
Asteğmenlerin yapacakları işler, görevlendirmelerine göre değişiklik göstermektedir. Takım komutanı, batarya subayı, atış destek timi subayı, eğitim subayı ve meslek erbabı olarak hizmet veren asteğmenlerin, esas görevlendirmeleri yetkilendirildikleri alana göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle asteğmen aylık kazancı da göreve göre şekillenmektedir. Askeriye içerisinde tüm rütbelerde olduğu gibi asteğmenler de günün ihtiyaçlarına göre gerekli olan tüm görevleri üstlenmektedir. Öte yandan asteğmen olarak görev yapan tüm askerlerin genel olarak yapması gerekenler bulunmaktadır. Bu görevler şu şekilde sıralanmaktadır;
Şu anda 8 bine yakın asteğmenin görev yaptığı bilinmektedir. Resmi gazetede yayımlanan, son 12917 Asker alma Kanunu’na göre asteğmenlerin görev süresi bir yıl olarak belirlenmiştir. Görev yapan kişilere bu dönem içerisinde her ay, asteğmen maaşları verilmektedir.
Asteğmen olmak isteyen kişilerin öncelikli olarak bilmeleri gereken, rütbe için gerekli şartlara uygun olup olmadıkları konusudur. Asteğmenlik başvurusu yapmadan evvel sağlanması gereken şartlar şunlardır;
Yukarıda sıralanan şartların sağlanması koşulunda kişiler, asteğmen başvurusunda bulunabilmektedir. Eski sistemde bu şartları sağlayan herkes sınava tabi tutulurken, yeni gelen düzenlemeler yalnızca istek sahibi olan kişilerin asteğmenlik başvurusu yapmalarına olanak tanınmıştır. Bu yeni düzenleme sayesinde yedek subaylık sınavı olarak bilinen sınav kaldırılmıştır. Böylelikle zorunlu hizmetini asteğmen olarak yapmayı planlayanların, askerlik şubesinde işlem yapılırken bu isteklerini belirtmeleri yeterli sayılmaktadır. Başvuruda bulunan tüm adaylar arasında kura çekilmektedir. Ancak başvuru sayısının yetersiz kaldığı durumlarda, şartları sağlayan kişiler, istek beyanında bulunmamış olsalarda seçim yapılmaktadır.